Sommaren 2022 startar vi med övernattningsmöjligheter

Eremitplats för husbil 

 

Våren 2022 öppnar vi en eremitplats i skogen vid havet med utsikt över Blå Jungfrun. Eremitplatsen passar dig med mindre/mellanstor husbil eller van, som önskar en enskild ställplats i naturskön omgivning någon enstaka natt.

Det finns utrymme för två husbilar, så du och din husbilskompis kan få plats. Eremitplatsen för husbilar är bokningsbar under perioden april - oktober.

Mer information och bokning görs via eremit.app Boka vår Eremitställplats

Kontakta Anna-Karin vid eventuella frågor om vår Eremitplats.

⬇️ 

Glamping i eremitstugan båthuset

 

Är du sportfiskare, kanotist, vandrare, cyklist eller gillar du bara naturnära enkelhet utan att behöva tälta? Då kan en enstaka övernattning i det enkla men fräscha båthuset passa. Kommer du med elbil kan du även ladda bilens batterier i vår Easee uppe vid gårdshuset.

Båthuset är vår variant på glamping. Faciliteterna är som det var förr, d v s knappt någon el, inget wifi, utedass, inte rinnande färskvatten, man "duschar" i havet och lagar mat utomhus. Båthuset är bokningsbart under perioden juni - september.

Passar familjer eller mindre grupper på 4-6 personer som känner varandra väl. 

Boka vårt båthus via Eremit

Kontakta Anna-Karin vid eventuella frågor om bokning.

⬇️ 

Produkter baserade på restmaterial från vår skog

Ved

Du kan beställa och köpa olika varianter av ved:

 • tändved i säck
 • brasved (30 cm), i säck eller stjälpt
 • pannved (50 cm), stjälpt
 • björk- eller blandved

Antingen hämtar du själv eller så kan vi ordna med transport vid behov. Var gärna ute i god tid med din beställning och planera gärna för din årsförbrukning så kan vi garantera att du har rätt typ av ved när du behöver den.

Kontakta Ulf så hjälper han dig med vedbeställningen.

 

 

 

 

⬇️

Biokol

Under vårvintern 2022 börjar vi producera egen biokol i vår nya Kon-Tiki, som Magnus på Ödevata har redesignat och låtit tillverka. Dessutom går det att laga mat på Kon-Tikin samtidigt som man producerar biokol. Himla smart!

Biokolen från Våneviks gård produceras småskaligt och baseras endast på restmaterial från Våneviks gårds dubbelcertifierade skogsbruk.

Du kommer att kunna köpa vår biokol direkt hos oss och även hos Röda stugan.

Vi kommer även hålla några biokolskurser i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, där du får lära dig mer om nyttan med biokol och vara med vid tillverkningen. Vi kommer även vara en av medarrangörerna av Biokol Valborg i samarbete med Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp. Håll utkik på Facebook @vaneviksgard efter våra biokolsevenemang.

Kontakta Anna-Karin så hjälper hon dig med din biokolsbeställning.

Biokolsprocessen à la Våneviks gård:

 1. Grot (grenar och toppar) från vår skog läggs i biokolspannan.
 2. Tänds utan tillsatser.
 3. Pyrolyseras i biokolspannan.
 4. Släcks med rent vatten.
 5. Finfördelas i kvarn.
 6. Blir klimatsmart jordförbättrande biokol.
 7. Packas i 12-liters säckar.

Det tar ca 4 timmar för oss två tillsammans att tillverka och packa en batch på 120 liter (10 påsar). Innan dess har vi fällt träd och samlat in all grot. 

 

Biokol ...

... är ett klimatsmart och hållbart jordförbättringsmedel, som förbättrar odlingsförhållandena, stimulerar den mikrobiella aktiviteten i jorden, gör jorden luckrare, lättare och mer lättarbetad, bibehåller fukten i jorden och minskar växternas bevattnings- och gödslingsbehov så att växterna klarar perioder av torka bättre.

... bidrar till att organiskt avfall kommer till nytta och kan skapa kolsänkor, d v s hindrar kol från att återgå till koldioxid.

... skapas genom en så kallad pyrolysprocess där torrt organiskt material bryts ned under syrefattiga förhållanden och höga temperaturer (350-1000 grader Celsius).

... kan laddas med extra näring genom att låta biokolen dra i kompost, gödsel, bokashi-, guld-, eller nässelvatten innan du använder biokolen i dina planteringar.

... blandas i jorden och kan även strös ovanpå jorden för att skapa en varmare miljö för dina växter.

Du kan läsa mer om biokol här Biokolsfakta från Envinn Biokol