Naturturism med övernattningsmöjligheter

Eremitplats för husbil 🚐

 

Vi erbjuder en eremitplats i skogen vid havet med utsikt över Blå Jungfrun. Eremitplatsen passar dig med mindre/mellanstor husbil eller van, som önskar en enskild ställplats i naturskön omgivning någon enstaka natt.

Det finns utrymme för två husbilar, så du och din husbilskompis kan få plats. 

Mer information hittas på eremit.app

Kontakta Anna-Karin vid eventuella frågor om vår Eremitplats.

 

Bo på loftet i båthuset 🛏 🎣🏕

 

Här får nästan ingen vara!

Längtar du efter att få vara själv och slippa grannar och trängsel? Då passar en helg i båthuset! Eller varför inte uppleva O-ringen Smålandskusten 2024 och bo i båthuset?!

Är du orienterare, sportfiskare, kanotist, vandrare, cyklist eller gillar du bara naturnära enkelhet utan att behöva tälta? Då kan en helg i det enkla men fräscha båthuset passa. Kommer du med elbil har du möjlighet att ladda bilens batterier i vår Easee-laddare (11 KW) uppe vid gårdshuset. Kommer du med båt lägger du till vid bryggan.

Båthuset är vår variant på glamping. Faciliteterna är som det var förr.

Här kan du inte se eller höra dina grannar, ladda mobilen, koppla upp dig mot wifi, se på TV, duscha, gå på WC, tända en massa taklampor eller strålkastare, laga mat på vanlig spis/ugn eller hämta mat från frysen och värma upp i micron.

Här kan du däremot vara helt själv i skogen vid havet, bada från bryggan, blicka ut över nationalparken Blå jungfrun i horisonten, ha utedasset för dig själv, se och höra havsörnar och fiskgjusar, spana efter säl och utter, fiska från bryggan eller från roddbåten, laga mat utomhus på grillen eller den öppna spisen på båthusgaveln, ta dricksvatten från meteoritsjön Hummeln från behållaren på diskbänken, tända lite belysning som fått el från en solcellspanel, ta med diskbaljan ut för att diska på bryggan, lyssna till skogens och vindens sus och vågornas kluck. Det går också bra att vandra på Stenhuggarleden.

En båthushelg passar par, familjer eller mindre grupper om max 6 personer som känner varandra väl. 

Vill du få mer info och se fler bilder? Titta här

Kontakta Anna-Karin vid eventuella frågor om bokning. 

Vedeldad bastuvagn 🔥

Sommaren 2024 är det premiär för vår vedeldade bastu. Bokningsförfrågan via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Kurser ♻️🔥🏞

Vi erbjuder kurser för mindre grupper inom följande områden:

  • Cirkulär ekonomi
  • Biokolstillverkning
  • Livsstilsförändring

Kontakta Anna-Karin för offert.

 

Avskilda och kreativa små möten 📝 

Båthuset kan bokas under vår och höst för avskilda kreativa vardagsmöten för mindre arbetsgrupper, t ex små ledningsgrupper som vill arbeta ostört i en naturskön miljö. Här tittar du inte på Powerpoints utan här tar kloka idéer och förslag form med hjälp av papper och penna. Lite som det var förr i tiden.

Lämpligt för grupper upp till 6 personer.

Kontakta Anna-Karin för offert. 

 

Produkter baserade på restmaterial från vår skog 🌲🌳

Ved

 

Du kan beställa och köpa olika varianter av ved:

  • tändved i säck
  • brasved (30 cm), i säck eller stjälpt
  • pannved (50 cm), stjälpt
  • björk- eller blandved

Antingen hämtar du själv eller så kan vi ordna med transport vid behov. Var gärna ute i god tid med din beställning och planera gärna för din årsförbrukning så kan vi garantera att du har rätt typ av ved när du behöver den.

Du kan även köpa vekrester av oss. Vekrester är en restprodukt som är miljövänligare än vanliga tändblock/tändkuddar.

Kontakta Ulf så hjälper han dig med vedbeställningen.

 

Biokol 

Vi producera egen biokol i vår Kon-Tiki, som Magnus på Ödevata har redesignat och låtit tillverka. Dessutom går det att laga mat på Kon-Tikin samtidigt som man producerar biokol. Himla smart!

Biokolen från Våneviks gård produceras småskaligt och baseras endast på restmaterial från Våneviks gårds dubbelcertifierade skogsbruk.

Du kommer att kunna köpa vår oladdade biokol lokalt hos oss och även hos Röda stugan

Vi håller även biokolskurser ibland, där du får lära dig mer om nyttan med biokol och vara med vid tillverkningen. Vi kommer även vara en av deltagarna i Biokol Valborg i samarbete med Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp. Håll utkik på Facebook @vaneviksgard efter våra biokolsevenemang.

Kontakta Anna-Karin så hjälper hon dig med din biokolsbeställning.

Biokolsprocessen à la Våneviks gård:

  1. Grot (grenar och toppar) från vår skog läggs i biokolspannan.
  2. Tänds utan tillsatser.
  3. Pyrolyseras i biokolspannan.
  4. Släcks med rent vatten.
  5. Finfördelas i kvarn.
  6. Blir klimatsmart jordförbättrande biokol.
  7. Packas i 12-liters säckar.

Det tar ca 4 timmar för oss två tillsammans att tillverka och packa en batch på ca.120 liter (10 påsar). Innan dess har vi fällt träd och samlat in grot.  

Dosering: ca 3-10% biokol av jordens volym.

  • Kruka (5 liter) – ca 3 dl biokol
  • Pallkrage – ca 6 liter biokol
  • Trädgårdsland – ca 6 liter biokol per m2

Våra 12 liters påsar räcker till ca 2 pallkragar.

 

Biokol ...

... är ett klimatsmart och hållbart jordförbättringsmedel, som förbättrar odlingsförhållandena, stimulerar den mikrobiella aktiviteten i jorden, gör jorden luckrare, lättare och mer lättarbetad, bibehåller fukten i jorden och minskar växternas bevattnings- och gödslingsbehov så att växterna klarar perioder av torka bättre.

... bidrar till att organiskt avfall kommer till nytta och kan skapa kolsänkor, d v s hindrar kol från att återgå till koldioxid.

... skapas genom en så kallad pyrolysprocess där torrt organiskt material bryts ned under syrefattiga förhållanden och höga temperaturer (350-1000 grader Celsius).

... bör laddas med extra näring innan det blandas med jorden genom att låta biokolen dra några dagar i kompost, gödsel, bokashi-, guld-, eller nässelvatten. Då gör biokolen direkt nytta i planteringarna.

... blandas i jorden och kan även strös ovanpå jorden för att skapa en varmare miljö för dina växter.